Jdi na obsah Jdi na menu
 


Djerba v září 2007

 

Obrazek

 

Z pražské Ruzyně jsme odletěli Boeingem 737  tuniské společnosti Karthago Airlines. Se značným zpožděním a  dvakrát změněnou nástupní branou. Místo v 8,45 pět minut po poledni. Finanční kompenzace:   stravenky v hodnotě 140 korun na osobu. V KFC jsme si za ně dali oblíbený fuler.

Obrazek

 

Budova jediného letiště  na severozápadním cípu ostrova Djerba. Nachází se poblíž městečka Mellita a tak je na některých mapách  také označeno. Samo ovšem nese nápis Djerba Zarzis.

Obrazek

Ubytováni jsme byli v **** hvězdičkovém hotelu MariQueen patřícímu do řetězce hotelů cestovní kanceláře Sunny Days. Cesta  autobusem z letiště trvala asi 35 minut, během ní jsme minuli pobřežní španělskou pevnost z XVI. století a projeli hlavním městěm ostrova, které se francouzsky jmenuje Houmet Essouk.

Obrazek

Vjezd do hotelu MariQueen

Obrazek

Na stožárech vlály během našeho pobytu tři vlajky. Vpravo vlajka EU, vlevo společnosti Sunny Days a mezi nimi česká. Nikoli náhodou: v hotelu tvořili většinu klientů Češi a také na recepci bylo možno domluvit se česky. Totéž se týkalo  delegátů,  animátorů a částečně  obsluhujícího personálu. Jak jsme zjistili na pláži, také muž (Tunisan) působící dojmem, že je ředitelem hotelu, hovořil velmi dobře česky.

 

 

 

Obrazek

 

Tuniská SPZ

 

Obrazek

Palma před naším hotelovým křídlem. Balkon více vlevo jsme obývali my, z něj  jsme každé ráno kolem sedmé sledovali východ slunce.

Obrazek

 

Východ slunce pozorovaný z balkonu.

Obrazek

 

Nákupní středisko MIMOSAS jsme míjeli (a navštěvovali) cestou na pláž. Ta byla vzdálená asi 400 metrů a když jsme měli štěstí, mohli jsme se k ní dopravit  hotelovou bryčkou. Jízdní řád  se ovšem  japonskou přesností chlubit nemohl.

Obrazek

 

Cesta k moři (fotografováno od hotelu Hacienda)

Obrazek

 

Za člunem vlevo vstup na část pláže vyhrazenou klientům hotelu MariQueen. Lehátka  a slunečníky byly zdarma; na místě měl celodenní službu animátor, který  přinesl lehátka k vybranému slunečníku (nebyla-li tam)

Obrazek

Dopolední záběr na pláž v okamžiku, kdy bylo  pod mrakem.

Obrazek

Typický obrázek, který uvidíme ještě několikrát. Velbloudí rodinka na pláži. Na zvířeti bylo možné se svézt, ceny  byly různé - jak to kdo usmlouval. Od deseti euro do deseti dinárů (1 euro =  cca 1,7 dináru).

Obrazek

 

Kromě velbloudů jezdily po pláži také traktory s návěsem.

Obrazek

 

Plážová amfora. Nikoli jako stylová dekorace, ale jako nádoba na odpadky.

Obrazek

 

Od moře si na pár obrázků odpočineme a zamíříme do vnitrozemí. Zde (zleva) pan a paní Stejskalovi jak je neznáte. V jednom z obchůdků v městečku Midoun (asi 5 km od hotelu, taxi za 2 TD).

Obrazek

 

Bez komentáře ...

Obrazek

 

Inspirace: tuniské dekorační dlaždičky.

Obrazek

V Midounu s  tuniskou vlajkou.

Obrazek

V  Midounu jsme byli svědky ojedinělého úkazu: právě zapršelo. Ze snímku je patrné,  kolik dešťových kapek (nikoli milimetrů vody) spadne na plochu jednoho čtverečního metru. "Déšť" trval sotva  deset sekund.

Obrazek

Paní Stejskalová v království exotické keramiky.

Obrazek

 

Pouliční prodej želv.

Obrazek

 

Málokde v třetím světě nenarazíte na VW Broučka. Tento stojí na jedné z hlavních ulic Midounu - a tiše rezne (a ještě k tomu  koroduje ...). Na škodovky jsme ovšem nenarazili.

Obrazek

 

Vracíme se  na pláž. Cestou míjíme vedle  již zmíněného  centra MIMOSAS  malý   obchůdek s  pevnými cenami a názvem přesně opačným - Big Shop.  Narůžovělá budova za ním je kavárna, restaurace a pizzeria Alyssa.

Obrazek

 

Alyssa se probouzí do nového dne.

Obrazek

Česká žena a Středozemní moře.

Obrazek

Neméně přitažlivý  východ Slunce.

Obrazek

 

 

Výběr z menu rychlého občerstvení vedle nákupního centra MIMOSAS. Ceny v tuniských dinárech (TD).

Obrazek

 

Autobusová zastávka.

Obrazek

Na chodníku pozor na velbloudí trus.

Obrazek

Informační prospekt říká, že hotel MariQueen se nachází v zelené zahradě. Má pravdu.

Obrazek

Pohled z hotelové zahrady na dvě palmy  tyčící se nad dolním  bazénem.

Obrazek

 

Hotelová budova obrostlá zelení.

Obrazek

V Bibli se píše, že ani Šalomounovo království nebylo oděno takovou nádherou jako květy flóry. Tváří v tvář tomuto záběru těžko oponovat.

Obrazek

I kůň zapřažený do bryčky si občas potřebuje ve stínu oddechnout.

Obrazek

Opět na pláži a opět v přítomnosti velbloudů. Břeh na severovýchodě Djerby je pokrytý jemným pískem, život ve vodě  oproti Rudému moři jako by neexistoval. Tato část Středomoří rájem šnorchlařů rozhodně není.

Obrazek

Zleva doprava:  velbloudář, samec, samice a mládě.

Obrazek

Velbloudář na hrbu s evropskou blondýnou.

Obrazek

Hledání dalšího zákazníka.

Obrazek

Odpolední slunce za plachtou  míří nezadržitelně  k západu.

Obrazek

Velbloud a jeho stín.

Obrazek

Celkový pohled na záliv s  turistickou zónou v pozadí. Zahrnuje šňůru desítek hotelů - náš měl  na mapě pořadové číslo 36, nejvýchodněji položený Paradise ležící jižně od Aghiru osmdesát čtyři. Bez turistického ruchu by byla Djerba chudou pustinou.

Obrazek

Kromě velbloudů nechyběla v nabídce projížďka na arabských koních. Zde vidíme dva kráčející po břehu v těsném zákrytu.

Obrazek

Dvě desetidinárové bankovky.

Obrazek

Páteční trhy v Midounu, zatím bez návštěvníků.  V pozadí mešita na příjezdu do města od  severu.

Obrazek

Páteční trhy v Midounu(II).

Obrazek

Páteční trhy v Midounu plné lidí ze všech koutů Evropy.

Obrazek

Mešita na jižním výjezdu z města.

Obrazek

 

To není kupole  v mešitě, ale nad recepcí hotelu MariQueen.

Obrazek

Se sklenkou tuniského červeného v jednom z hotelových barů.

 

Obrazek

Jehličnan na vstupním prostranství před hotelem MariQueen.

Obrazek

Horní hotelový bazén, vpravo část spodního; oba jsou odděleny přepadem, který může být užitečný jako masáž.

Obrazek

Spodní hotelový bazén s dobře viditelným přepadem vody z horního bazénu. V obou nádržích byla sladká voda s teplotou kolem 29°C.

Obrazek

Další z hojně využívaných místních dopravních prostředků.

Obrazek

Pláž patřila všem. I návštěvníkům z nitra Afriky (anebo z Paříže?).

 

Obrazek

Něco pro pamětníky.

 

Obrazek

 

Plán Djerby z keramických dlaždic na příjezdu od Midounu ke křižovatce v turistickém centru, odkud je možné dále pokračovat  do Houmet Essouku (14 km), nebo do Taguermes ve východní  části  ostrova  (4 km).

Obrazek

Trafostanice tuniské energetické společnosti. Napětí v zásuvce má hodnotu  220 voltů  jako u nás, nabíjet  mobily a baterie pro fotoaparáty a videokamery lze bez problémů.

Obrazek

Další z příjemných překvapení: česká cukrárna Aisha. Nachází se nedaleko křižovatky s keramickou mapou (viz výše) - ve směru na Taguermes.

Obrazek

Naproti cukrárně "parkují" v písku u palem velbloudi a koně.

Obrazek

Stůj, dej přednost v jízdě! S nápisem v arabštině a  latinkou. U značky typické tuniské taxi. Přestože dopravní předpisy jsou  na severu Afriky mnohem benevoletnější než v EU, zde zastavovali poctivě všichni.  Na křižovatce totiž ve dne v noci hlídkoval dopravní policista.

Obrazek

Žádaná djerbská keramika.

Obrazek

U nás by Zelená vlna hlásila  kolaps na stupni číslo pět. Dopravní scenérie v Midounu v době konání pátečních trhů.

Obrazek

Zákoutí před midounským čajovým salonem (Salon de thé)

Obrazek

Na chodníku v Midounu. Dva oděvní trendy (i když ani  černá v poledním žáru není ideální).

Obrazek

Pohled z baru hotelu MariQueen na horní bazén.

Obrazek

Palma v podvečerním šeru. Zvolna se začíná stmívat, před námi je poslední krátká noc. Vstáváme v půl druhé,  o hodinu později odjíždíme autobusem na letiště, v pět  nad ránem nabírá Boeing 737 kurs na Prahu ...

Obrazek

Nad Středozemním mořem. Východ slunce ve výšce 10 tisíc metrů.

 

Obrazek

 

To nejsou sněhové duny, ale nekonečná oblačnost viděná z okna letadla.  Nad ní jsme si užili sluneční záře dosyta, když jsme ale po třech hodinách přistáli na Ruzyni, bylo po dešti, chladno a na teploměru pouhých čtrnáct stupňů.  Realita přicházejícího středoevropského podzimu. Také kvůli němu jsme si  v září 2007 prodloužili léto. Na Djerbě, na jejíž třicítku ve stínu a azurovou oblohu budeme dlouho vzpomínat ...

 

 

Díky za pozornost, kterou jste věnovali prohlížení této fotokolekce. Pokud se i vy vydáte za hranice nejen všedních dnů a své snímky pak umístíte na web, dejte o nich vědět, abychom se i my ostatní s nimi mohli seznámit a třeba se  nechat nalákat ...